Nikon – Canon

red_500
Έχουμε πόλεμο.  Χρόνια πολλά κρατάει και αμφιβάλλω αν θα λήξει ποτέ. Εμεις οι φωτογράφοι είμαστε μέρος του κόσμου, κομμάτια της φύσης και της ζωής, λέμε. Ντύνουμε με  αρμονία την ομορφιά την κάθε στιγμή, όταν όμως πρόκειται για την μηχανή που κρατάμε στα χέρια μας, γινόμαστε θηρία και την υπερασπιζόμαστε σαν φανατικοί φίλαθλοι στις κερκίδες.
Ολυμπιακός  – Παναθηναικός ή  Nikon – Canon
Ακούω φίλους να εξηγούν γιατί η Nikon είναι καλύτερη μηχανή από την Canon.  Μια ατέλειωτη παρέλαση δυνατότητων που δείχνουν οτι όσοι διαλέξαμε Nikon ξέρουμε πολύ περισσότερα για την φωτογραφία από όσα οι Canonakides όπως τους λέμε κοροιδευτικά.
Είναι αλήθεια ότι αγαπάμε πολύ τη Nikon μας. Τόσο πολύ που είμαστε σίγουροι ότι το καταλαβαίνει και μας βοηθάει να βγάζουμε καλύτερες φωτογραφίες από τους εχθρούς.
Τα χρώματα των εικόνων μας φαίνονται πιό ζωντανά, οι φόρμες έχουν μια κομψότητα που δύσκολα θα δούμε στις εικόνες των ῾εχθρών῾. Η κάθε φωτογραφία έχει κάτι, δεν ξέρω τι, που την κάνει να ξεχωρίζει από τις Canonikes φωτό των άλλων. Την έβγαλες με Nikon λέμε και καταλαβαίνουμε πως αυτό δίνει στην φωτογραφία μια άλλη ποιότητα.
Ήθελα όμως να σας εξομολογηθώ πως πριν μερικές μέρες κατάλαβα που οφείλονται όλα αυτά.  Για μια στιγμή παραμέρισαν οι τοίχοι αυτού του μαθηματικού, ντετερμινιστικού κόσμου και άκουσα το ξεκαρδιστικό γέλιο της αυθόρμητης ζωής να εξηγεί όσα ζούμε φίλοι και εχθροί.
Όχι δεν είναι οι καλοί μηχανικοί, ούτε η φιλοσοφία της Nikon που μας χάρισε αυτά τα μαγικά μηχανάκια.  Είναι μια απλή μικρή σκανταλιά που τα ξεκίνησε όλα πριν αρκετά χρόνια και από τότε υπάρχει πάνω σε κάθε μας Nikon.  Ναι, αν δεν το καταλάβατε μιλάω για αυτή την κόκκινη χαρακιά που βρίσκεται επάνω στη μηχανή μας.
Μα δεν είναι φανερό;  Εκεί που οι άλλοι παρουσιάζουν ένα άψογο σώμα, μαύρο, επιβλητικό, με σήμανση που σε τίποτα δεν χαλάει την αυστηρότητα της μορφής, έρχεται η Nikon και σχίζει με το μαχαίρι της την άψογη εξωτερική παρουσία.  Σου ανοίγει το δέρμα και σε αφήνει να δεις οτι μέσα σε αυτό το μαύρο κουτί υπάρχει ζωή που κυλάει, κόκκινη, ανατρεπτική.
Ναι υπάρχει ζωή σε αυτές τις μηχανές.  Εγώ το έβλεπα σε κάθε Nikon που άγγιζα.  Ήταν οι γραμμές της, Τα γράμματα πάνω στο φακό, ο τρόπος που ακουγόταν όταν ανοιγόκλεινε το κλείστρο.  Ήταν στην αίσθηση της αφής όταν κλείναμε το ένα μάτι, και χανόμαστε στην εικόνα του πενταπρίσματος.  Την καταλάβαινες και μόνο που έβλεπες το σώμα, όσο παλιό και αν ήταν.  Τότε που δεν υπήρχε η κόκκινη γραμμή…
Το ένοιωθες ακόμη και όταν έλεγες το όνομά της.
Μα δεν ακούτε τη μουσική;    Πείτε το. Νοιώστε τη γλώσσα σας να προφέρει αυτό το ι στο νικον. Tι κομψό γράμμα!  Ακούστε το άλλο. Κάνον. Νοιώθετε την αλλαγή στο  στόμα;  Πώς χάνει αυτή την λεπτή, αρχαιοελληνική κομψότητα και γεμίζει με τον βαρετό χώρο του α;
Ακόμα και στα αγγλικά αν το πει κανείς, ναϊκον, αυτό που νοιώθει είναι μια ελληνίδα θεά να γεννιέται από τη λέξη. Icona το όνομά της.
Ήταν κρυμμένα όλα αυτά, σαν μυστικά θά ᾽λεγα,  που σφιχτά διπλώθηκαν σαν εκείνα τα τριγωνικά φυλαχτά με τις χαντρούλες, που καρφίτσωναν παλιά οι γιαγιάδες επάνω μας.  Στριμωγμένα μέσα σε ένα μαύρο ή ασημί κουτί,  αλήθειες και αισθήματα πίσω από μια λέξη, ένα σύμβολο. Ένα απλό όνομα.
Μα οι καιροί που οι άνθρωποι ένοιωθαν αυτά τα σύμβολα έχουν περάσει και κάποιος, γεννημένος στη χώρα που γέμισε τη ζωή με αριστουργήματα τέχνης, σκέφτηκε πως πρέπει να βοηθήσει λίγο.  Ήταν τότε που εμφανίστηκε η κόκκινη χαρακιά στο μαύρο σώμα. Μαχαίρωσε λίγο  το σώμα, το μάτωσε και παρέδωσε στον κόσμο την άκρη του νήματος για να ξεδιπλώσει  το μυστικό.
Το αγκάθι.  Αυτό που θα μπεί στη ματιά μας, αυτό το κόκκινο που θα χαλάσει την ψεύτικη σοβαρότητα του μαύρου, για να δείξει ότι η ομορφιά βρίσκεται στην αντίθεση, η ομορφιά βρίσκεται στην εναλλαγή, η αληθινή  εικόνα βρίσκεται εκεί που η ζωή πονάει και ματώνει. Εκεί που η ζωή είναι κομψή και αρμονική παρόλες τις αντιθέσεις της.
Αυτά νοιώθουμε όλοι μας όταν κρατάμε μια Nikon φίλοι και εχθροί.  Ξεχάστε τα επιχειρήματα, τα γρήγορα autofocous, τα ατελείωτα megapixels. Μην κουράζετε το μυαλό σας με δυναμικές περιοχές, ουράνια iso και αδαμάντινους φακούς.
Η Nikon είναι απλά καλύτερη γιατί κουβαλάει πάνω της το μυστικό της αληθινής ζωής. *
*Αφιερωμένο στον Χρήστο που τώρα θα έχει ακόμη ένα επιχείρημα να ταπώνει τους Canonaκηδες.  😎

1 thoughts on “Nikon – Canon

  1. Τώρα τι να απαντήσεις σε αυτό ; ) Ευχαριστώ Στέφανε!!!
    Άσε που το όνομα της Canon παραπέμπει σε πόλεμο. Ας το διασκεδάσουμε λίγο, πειράζοντας τους φίλους canonακηδες σε αυτές τις δύσκολες ώρες και ημέρες.

Σχολιάστε