Η σκάλα


Μοιάζει με όστρακο. Έτσι είπαν όλοι όσοι είδαν αυτή την εικόνα.  Στην αρχή το ίδιο είπα και εγώ.  Μοιάζει με όστρακο. Μετά σκέφτηκα μήπως δεν μοιάζει απλά.  Μήπως είναι το ίδιo.

Ο βέλτιστος τρόπος να χτίζουμε.  Ίσως όχι μόνο σκαλοπάτια σε φάρους*.  Μπορεί και τη ζωή μας.

Τα πάντα σε κύκλους και καμπύλες.

Ο κύκλος της ημέρας μας, φως σκοτάδι, ξανά φως. Ο κύκλος των γυναικών, του φεγγαριού, της γης, του ήλιου, του γαλαξία, της διάθεσής μας.  Όλα περιστρέφονται σε κύκλους που δεν επιστρέφουν όμως στο ίδιο σημείο.  Εκτείνονται συνέχεια, εξελίσσονται, οδηγώντας τα πάντα μπροστά.

Θαυμαστή η ευθεία και τα τετράγωνα. Η ορθή λογική και η απόλυτη γεωμετρία.  Πολύ θα θέλαμε να εφαρμοζόταν στη ζωή. Θα ήταν απλή και εύκολη.  Μα η ζωή δεν ταιριάζει με τις δικές μας, πρωτόγονες, γραμμές.  Έχει αγκαλιές μόνο για τις πολύπλοκες καμπύλες, τα άπειρα βάθη των fractals,  τα δισεκατομμύρια χρώματα, τους άπειρους κύκλους.

Φοβόμαστε ίσως να καμπυλώσουμε τις ευθείες μας.  Να λιώσουμε τα τετράγωνα της λογικής μας σε εύπλαστα κυκλόγωνα.   Μας τρομάζει η απουσία των γωνιών. Τα κυκλικά κάδρα.

Προσπάθησα να αλλάξω.  Να ξεφορτωθώ τα τετράγωνα.  Να αγνοήσω τις ευθείες.  Έβαλα ένα φακό στη μηχανή μου που δείχνει τα πάντα κυκλικά.  Διόρθωσα την «όρασή» μου. Λέω πως τώρα μπορεί να βλέπω πιο σωστά τον κόσμο.

* Από τη φωτογράφιση στο εσωτερικό του Φάρου  Κόγχη στα Περιστέρια της Σαλαμίνας

Advertisements

2 thoughts on “Η σκάλα

  1. Καλημέρα,
    είναι αλήθεια ότι ο ανόητος δεν έβρισκα το blog σου και ήταν τελικά τόσο εύκολο όσο και τυχαίο που μου κράτησε τόσο όμορφη συντροφιά σήμερα το πρωί. Θα ήθελα να σου πω ξανά ότι είναι κρίμα που δεν γράφεις συστηματικά, έστω αυτές οι σκέψεις, οι καθημερινές, με κάποιο τρόπο συνδεδεμένες ή και όχι πρέπει να τυπωθούν και έτσι να έλθουν είς κοινωνία περισσότερων.
    Γιάννης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s